Selected Malts releaser

Craigellachie  2007 Virgin Oak Finish

Selected Malts tredje release knyter lite ihop säcken med de finishar som vi jobbat med i våra 3 första releaser. Vi hittade ett fat helt i linje med Craigellachies lite skitiga, busiga, old style whisky. Å visst hade vi kunna släppa den redan där, men vi ville göra ngt extra även med denna. Så vi valde ett s.k. Virgin Oak fat för slutlagring. Det låter kanske helt galet då ett nyeksfat skulle ge väldigt mycket smaker till en redan ganska karraktärsstark whisky. Å andra sidan varför skulle vi inte våga prova detta?  Återigen är det  Toneleria J.L. Rodriguez  som levererat ett superfat till oss och vi är väldigt nöjda med resultatet.

Spriten som vid rerack var 9 år och 10 månader fick c:a 7 månader i detta mycket aktiva Virgin Oak fat som gett, krydda, sötma och ett ekigt bett att addera till det klassiskt fruktiga destillatet.

SMAKNOTER

I doft:  Viril och ngt söt  malt med frukt i form av päron, melon och en tydlig vanilj i framkant.  Bakre lager visar gräsiga och nötiga toner samt lite gräddkola.
I smak:, Ek-krydds-bett med frukter, honung och kryddkompott. Planar ut sakta med lite tanniner, vanillin och lätt lakrits.

SNABBA FAKTA

Craigellachie 2007 Virgin Oak Finish
Pris: 688:-
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 51,3%
Destillerad: 2007-12-05
Buteljerad: 2018-05-01
Antal flaskor: 401

Beställ Craigellachie 2007 Här

Royal Brackla  2006 Oloroso Sherry Finish

I vår andra release väljer Selected Malts att flirta lite med kungahuset i Skottland med denna eleganta 11 åriga Royal Brackla. Destilleriet har mycket sällan förekommit som Single Malt, men anses av många som en liten okänd pärla i den skotska distillerivärlden . Royal Brackla är alltid en spännande whisky med maltiga, fruktiga, blommiga toner. Vårt fat, som från början är en Hogshead, var väl över 10 år när vi fick tag i det och som vanligt ville vi ge whiskyn en chans att få ytterligare en dimension. Vii har därför slutlagrat den på 2 st 128 liters quarter casks, mättade med premium Oloroso sherry fat i 6 månader. Whiskyn är buteljerad vid cask strength, som alltid icke kyl-filtrerad och utan färgtillsatser. Skillnaden mot vår första release är tydlig med en mer subtil återhållsam sötma och mindre tydlig sherry influens.

SMAKNOTER

I doft:  Mogen med en maltig grunddoft och en lätt balanserad sherryton.  Torkade frukter och hasselnötter rundar av.
I smak:, Komplex smak med ljuva torkade frukter, vanilj och mandel. Planar ut sakta med en lätt torr sherry, vanillin och muskot.

SNABBA FAKTA

Royal Brackla 2006 Oloroso sherry finish
Pris: 739:-
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 55,8%
Destillerad: 2006-12-04
Buteljerad: 2018-03-14
Antal flaskor: 397

Beställ Royal Brackla 2008 Här

Dufftown 2008 Pedro Ximenez Sherry Finish

Som vår första release väljer vi att ge ut en Dufftown 2008. Det var också ett av de allra första faten vi förvärvade. Den har inledningsvis fått vila i en ex. bourbon barrel som destillerades den 6/6-2008. När vi fick erbjudande om att köpa fatet hade det läckt något och också tappat mer i styrka än normalt. I stället för att känna oro såg vi en möjlighet att göra något speciellt.

Via kontakter hittade vi en exklusiv Sherry bodega i Spanien, där informationen vi fick till oss sa att denna bodega producerade några av de bästa sherryfat man kan få tag på. Något måste göras snabbt och vi bestämde oss för att skaffa ett antal fat som vi transporterade till Skottland. Samtidigt blev det i i denna processen tydligt att det är precis så här vi vill jobba, att ge ett redan bra destillat en ny chans att skina lite extra. Vi förvärvade snabbt 3 st 60 liters fat mättade med exklusiv PX sherry. Med dryga 5 månader i dessa små fat vågade vi inte vänta längre och resultatet är alltså denna sherry tunga Dufftown 2008.

SMAKNOTER

I doft:  tydlig sötma, russin, choklad och körsbär. Fudge, kanel och apelsin avslutar.
I smak:  Först tydlig sötma, mörk choklad, torkad frukt. Planar ut med hallon, mörk kola och inlagda körsbär.

SNABBA FAKTA

Dufftown 2008 PX sherry finish
Pris: 686:-
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 44,1%
Destillerad: 2008-06-06
Buteljerad: 2018-01-08
Antal flaskor: 293

Produkten är slutsåld

Kommande Releaser

Så snart vi vet, kommer du som vår vän att få veta. Alla våra releaser kommer att presenteras här.  Läs mer om releaserna, hitta smaknoter, ladda ner info samt hitta länkar till hur du kan köpa flaskor. Vårt mål är att ge er information löpande om allt det som sker kring våra buteljeringar. Samtidigt vill vi gärna ha er hjälp med att ge oss feedback på våra buteljeringar. Har du en fråga, söker mer fakta eller bara vill säga hej så droppa gärna några rader till oss. Ni hittar ett kontaktformulär på kontaktsidan eller skicka direkt på e-mail till Patrik eller Mikael (Ni finner kontaktuppgifter längst ner på sidan) .

Vision och Mission

Fattyper

När vi satte igång Selecetd Malts som idé och fantiserade vilt kring hur vi ville jobba med vår whisky så var faten en central diskussion. Vi bestämde tidigt att Selected Malts skulle handla om att inte bara hitta de rätta faten från början utan att också leta upp fat tillverkare där vi kunde laborera med fattyper, storlekar, rostningsgrader och olika förlagringar. Visst skulle det bli dyrt och svårt men vi vill erbjuda whisky som vi själva tycker allra bäst om och som kan tilltala en stor målgrupp. Vi kommer aldrig att sikta på extrema uttryck utan hellre skapa runda, komplexa men också mer lättillgängliga profiler. Det är detta som gör Selected Malts till det det är idag.

Reracking

Fat, fat strålande fat. Ja så skulle det kunna låta om ni hälsade på oss kring jul. Faktum är att reracking är ett begrepp som kanske många aldrig har hört. Enkelt handlar det om att hälla över whiskyn på ett annat fat för att på så sätt sätta igång en ny mognadsprocess eller helt enkelt bara för att frisera whiskyn. Många stirrar sig blinda på Single casks från ett och samma fat och visst är det allra enklast. Men för att uppnå en högre grad så kan man alltså välja att hälla över whiskyn på ett helt annat fat. Ett sherry mättat fat, ny Amerikansk ek eller varför inte svensk ek som blivit populär inte minst här i Sverige. Häng med oss och se vad vi kan göra för att skapa whisky som alla kan ta till sig.

Blending

Att blanda whisky är en konstart som få bemästrar. Det kräver en djup kunskap om whiskyn innersta väsen och inte minst starka sinnen. Att sätta samman olika komponenter till en kräver att man har kolla på sina lukt och smaksinnen. Vi har som mål att prova på blending som en konstart och kanske också så småningom ge er vår syn på den perfekta blandningen. Det finns så mycket spännande i att blanda olika profiler och komponenter i syfte att uppnå något speciellt som bara vi kan sätta vårt namn på.

Whisky by design

Ända sedan vi möttes på ön Islay hösten 2015 så har detta begrepp varit centralt i allt vi gör och vill göra med vår whisky. Vi menar självklart att det är insidan som avgör och där innebär begreppet att vi vill designa whiskyn som vi vill ha den. Vi köper olika grundkomponenter i fat med olika destillat. Sedan rerackar vi om vi så tycker att det krävs. Men det vore synd att bara fokusera på insidan. Helheten spelar också en viktig roll för hur vi upplever produkten. Det gör ju inget om vi kan paketera whiskyn på ett snyggt sätt. Det är denna kombo vi kallar whisky by design.

All the whisky we bottle will not be artificially coloured or chill filtered. Savour it well and share with your friends and loved ones. After all whisky is made for drinking and we always Select our casks with love for the spirit and respect for the craftmanship.